السبت، 20 فبراير 2016

Religie

In Republica Moldova convietuiesc, in fond, reprezentanti a doua religii mondiale: adeptii crestinismului si iudaismului. Primii sunt reprezentanti de circa 1800 comunitati, cei de ai doilea de 7 comunitati. Ponderea, in aceasta ordine de idei o detine Biserica Ortodoxa  din Moldova, care cuprinde circa 95% de crestini ortodocsi din populatia republicii. Acestea au la dispozitie 1034 de biserici, 36 manastiri si 7 schituri cu aproximativ 5000 de deserventi (preoti, dascali, epitropi, etc.)

Biserica ortodoxa din Moldova (Metropolia Moldovei) este condusa de Inalt Prea Sfintitul VLADIMIR, Metropolit al Chisinaului si al intregii Moldove. Biserica este organizata in 4 eparhii: de Chisinau, Edinet si Briceni, Cahul si Lapusna, Dubasari si Tiraspol. In orasul Balti activeaza  un vicariat.

Personalul cultic este instruit in cadrul Academiei Teologice Chisinau, Seminariului Teologic (Manastirea Noul Neamt, Chitcani), Liceului duhovnicesc de fete  (Manastirea Suruceni), Liceului duhovnicesc de baieti (Manastirea “Nasterea Domnului”, Zabriceni).

In Republica Moldova libertatea de constiinta si libertatea religioasa este garantata de constitutie (art.31). Fiecare cetatean are dreptul de a profesa liber credinta religioasa in orice forma, individual sau asociat, de a raspindi aceasta credinta, de a exercita in particular sau public cultul, daca exercitul lui nu contravine Constitutiei si legislatiei in vigoare.

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق